Biserica fortificata de la Prejmer, biserici fortificate Brasov. Obiectiv turistic. Ghid Turism.

AutentificareCont nou cazare
Cazare » Obiective turistice » Biserica fortificata de la Prejmer

Biserica fortificata de la Prejmer

Biserica fortificata de la Prejmer

Biserica fortificata de la Prejmer sau Cetatea Prejmer constituie cel mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din Estul Europei. Ca si alte monumente din Transilvania, a suferit numeroase intervenţii, dar in urma restaurarii intreprinse de Directia Monumentelor intre 1960 si 1970 ea si-a capatat forma initiala.

In 1999, biserica a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Dedicata hramului "Sfanta Cruce", biserica a fost ridicata pe un plan central, in cruce greaca, modificat prin interventiile din secolul al XVI-lea. Initial, cladirea era compusa din patru brate de dimensiuni egale dispuse in jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Fiecare brat era compus din cate doua travee, una patrata si alta poligonala, corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de cate doua perechi de capele rectangulare.

Inrudirea cu spiritul si formele utilizate pe santierul bisericii manastirii cisterciene Carta, iar pe de alta parte, cu cele prezente la biserica evanghelica din Bartolomeu-Brasov, ambele ridicate dupa mijlocul secolului al XIII-lea, permite datarea bisericii fortificate din Prejmer in a doua treime a secolului al XIII-lea.

Fortificarea bisericii s-a realizat prin ridicarea unei incinte inalte si puternice inconjurata de un sant lat de apa. Cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. Un drum de straja, lung de cca. 800 metri, folosea pentru aprovizionarea luptatorilor de la crenele. Pe langa gurile de foc fixate în ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita "Orga a mortii".

« Obiective turistice

Informatii utile

© Copyright Novadesign 2010. Termeni si conditii de utilizare