Mausoleul de la Mateias, monumente Arges. Obiectiv turistic. Ghid Turism.

AutentificareCont nou cazare
Cazare » Obiective turistice » Mausoleul de la Mateias

Mausoleul de la Mateias

Mausoleul de la Mateias

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravat, judetul Arges, cunoscut si sub numele de Mausoleul de la Mateias, este un monument dedicat eroilor din Razboiul de Intregire Nationala dintre anii 1916-1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Campulung spre Brasov, pe Dealul Mateias.

Ridicat intre anii 1928-1935, de catre constructorul De Nicolo, dupa un proiect al arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, acest mausoleu impozant este realizat in principal din calcar de Albesti. Mausoleul de la Mateias este compus din doua corpuri. Primul, orizontal, adaposteste osuarul, pe peretii caruia sunt montate placi de marmura cu numele unor militari cazuti la datorie. Cel de-al doilea, vertical, are forma unui turn cu foisor, spre care duce o scara in spirala. In interiorul mausoleului sunt depuse, in 31 de cripte, osemintele a peste 2.300 de militari romani.

La intrarea in mausoleu, pe un parapet din beton de forma semicirculara, se afla inscrise cu litere aurite si incadrate cu frunze de stejar si laur, doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor:

"Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta". (stanga)

"Ne plecam cu veneratie in fata sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, aparatori demni si viteji ai fiintei noastre nationale, iar la chemarea patriei vom sti sa ne jertfim si noi pentru pastrarea independentei si suveranitatii Romaniei". (dreapta)

« Obiective turistice

Caută cazare după:

Alte obiective turistice

Informatii utile

© Copyright Novadesign 2010. Termeni si conditii de utilizare