Sarmizegetusa Regia, cetati Hunedoara. Obiectiv turistic. Ghid Turism.

AutentificareCont nou cazare
Cazare » Obiective turistice » Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, situata in satul Gradistea de Munte, judetul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane.

Toponimul Sarmizegetusa a aparut in inscriptiile antice si la autorii antici (pana in sec. al VII-lea) si in alte variante. Numele ar putea fi unul dacic, dar a fost pastrat doar in variate forme fonetice ale limbilor greaca si latina. Nu se cunoaste pronuntarea din limba dacica in mod cert si nici sensul cuvantului. Deoarece Sarmizegetusa Regia initial nu era o fortificatie militara, ci o locatie religioasa si civila, se poate ca numele sa fi aratat chiar sacralitatea acelui loc, sau faptul ca era o cetate regeasca, la origine.

Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei si cuprindea şase citadele.

Fortareata, un patrulater alcatuit din blocuri masive de piatra (murus dacicus), a fost construita pe cinci terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa Regia continea deasemenea o zona sacra. Printre cele mai importante si mari sanctuare circulare dacice se afla si Calendarul Circular.

Zidul cetatii avea 3 m grosime si o inaltime de aproximativ 4 - 5 m in momentul finalizarii constructiei lui. Deoarece zidul care ingradeste o suprafata de circa 3 ha este construit in asa fel incat respecta marginile inaltimii, cetatea are o configuratie mai neobisnuita, de hexagon cu laturile inegale.

In apropiere, spre vest, se afla, pe o suprafata de 3 km, o intinsa asezare civila, in care se observa foarte multe locuinte, ateliere, magazii, hambare, rezervoare de apa. La 100 de metri spre est, in dreptul portii cetatii, din acelasi punct cardinal, se afla sanctuarele, care au forme si marimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasa, care fusese legata de poarta amintita anterior printr-un drum pavat. Nu se stie daca erau sapte sau opt sanctuare patrulatere, deoarece ele au fost distruse de romani in timpul ostilitatilor si nu se poate aprecia daca era un singur sanctuar mare sau doua mai mici construite foarte aproape. Sanctuarele circulare sunt doar doua. Se remarca si pavajul de andezit sub forma unui soare cu razele compuse din segmente de cerc.

Civilii locuiau pe langa fortareata, pe terasele construite in josul muntelui. Nobilimea dacica avea apa in rezidentele lor, adusa prin tevi ceramice. Inventarul arheologic gasit la sit dovedeste ca societatea dacica avea un standard inalt de viata.

Obiectele de dimensiuni reduse, gasite la Gradistea de Munte sunt de forme si dimensiuni diferite. Ies in evidenta un vas cu o inscriptie cu litere ale alfabetului latin, "DECEBALVS PER SCORILO", niste blocuri de calcar cu litere grecesti si monedele din aur cu inscrisul "KOSON".

Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac infrant de Imperiul Roman in timpul domniei de imparatul Traian. Dupa infrangerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoana militara acolo si au inceput sa darame cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Imparatul Hadrian, voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a si adaugat numele de Sarmizegetusa.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

« Obiective turistice

Caută cazare după:

Alte obiective turistice

Informatii utile

© Copyright Novadesign 2010. Termeni si conditii de utilizare