Tropaeum Traiani, monumente Constanta. Obiectiv turistic. Ghid Turism.

AutentificareCont nou cazare
Cazare » Obiective turistice » Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani este un monument triumfal, ridicat in cinstea imparatului roman Traian intre anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Constructia este situata in regiunea podisului Negru Voda, langa comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanta, pe drumul national Calarasi - Constanta.

Acesta a fost reconstituit in 1977, dupa unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat in ruine. In muzeul adapostit in interiorul acestuia se gasesc parti din monumentul original.

In varianta reconstituita de catre arheologi, monumentul este alcatuit dintr-un soclu cilindric, care are la baza mai multe randuri de trepte circulare, iar la partea superioara un acoperis conic, cu solzi pe randuri concentrice de piatra, din mijlocul caruia se ridica suprastructura hexagonala. La partea superioara se afla trofeul bifacial, infatisand o armura cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se afla doua grupuri statuare care contin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi.

Inaltimea monumentului impreuna cu trofeul este aproximativ egala cu diametrul bazei si anume cca. 40 m. De jur imprejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, infatiseaza in basorelief scene de razboi. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu inaltimea de 1,48-1,49 m. Din cele 54 metope initiale, se mai pastreaza 48. Deasupra metopelor se afla o friza cu 26 de creneluri, din care s-au pastrat numai 23, sculptate si ele în basorelief, care alcatuiesc coronamentul nucleului circular.

Ansamblul, din care facea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai carui pereti se aflau inscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldati romani cazuti probabil in lupta de la Adamclisi si de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, in care se pare ca a fost inmormantat comandantul (praefectus castrorum) cu pretul vietii caruia s-a decis victoria din anul 102.

« Obiective turistice

Caută cazare după:

Alte obiective turistice

Informatii utile

© Copyright Novadesign 2010. Termeni si conditii de utilizare